Començarem fent una petita i senzilla explicació que ens ajudi a comprendre l'origen natural de la força elèctrica que fem servir.
Viatjarem amb la imaginació des d'un tros de substància relativament grossa, fins al món de les partícules més i més petites de la natura.
Si agaféssim una substància (un material), i la poguéssim anar partint en trossos cada vegada més petits, arribaria un moment en què el tros que tindríem seria tan petit que, cas de partir-lo, ja no seria la mateixa substància que havíem començat a partir.
Si la substància era una barreja d'elements químics, aquest tros tan petit s'anomena mol·lècula.
A la imatge superior pots veure la part més petita de l'aigua. Si anéssim partint una gota d'aigua en trossos cada vegada més petits, ens trobaríem aquesta molècula d'aigua, que com pots veure està formada per tres partícules encara més petites que s'anomenen àtoms. En el cas de l'aigua, la molècula està formada per dos àtoms d'hidrògen i un d'oxígen.
Normalment, les molècules estan formades per àtoms de diferents elements.
Si partíssim la molècula, obtindríem els àtoms individuals.
Els àtoms són els elements materials més petits en què es pot dividir una substància.
Els àtoms estan formats per partícules encara més petites; aquestes partícules encara més petites poden tenir una qualitat que s'anomena càrrega elèctrica i que és la causa de la força elèctrica que fem servir a la tecnologia elèctrica.
ACTIVITATS
Respon a la llibreta les següents qüestions:
1.- Escriu el nom de les principals partícules que formen l'àtom.
2.- Esbrina quina càrrega elèctrica tenen les partícules que formen l'àtom.
3.- Esbrina com són de grosses les partícules que formen l'àtom. Compara-les entre elles. ¿Les podríem veure amb algun microscopi? ¿Creus que els dibuixos que surten en aquest espai són proporcionals a les dimensions reals de les partícules.
Has de copiar l'enunciat.
Totes les línies que facis s'han de fer amb regle.
Fes bona lletra.
Respon generosament, que es noti que ho vols fer bé.
https://www.youtube.com/watch?v=_lNF3_30lUE
.
.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada