Magnituds elèctriques II. Resistència i Potencial.



RESISTÈNCIA ELÈCTRICA.
És la magnitud que ens informa de la dificultat que ofereix un material al pas del corrent elèctric. Com més alta sigui la resistència d'un material, més difícil serà que circulin les càrregues elèctriques per aquest material; i per tant, més petit serà el corrent elèctric, perquè hi circularan menys Coulombs cada segon.
La resistència elèctrica es mesura en Ohms



Existeixen uns components dels circuits, que s'anomenen resistències, que serveixen per a frenar el pas del corrent elèctric per un cable.
POTENCIAL ELÈCTRIC
Ens podem fixar en un punt d'un cable elèctric. Per exemple el punt A del següent circuït:

El Potencial Elèctric del punt A és l'energia potencial elèctrica que tindria el punt A si en ell hi hagués una càrrega elèctrica que valgués 1 C . Si fa no fa, el Potencial elèctric d'un punt ens dóna una idea de l'estat energètic d'aquest punt. És possible que ara per ara et costi fer-te una imatge física del que és el potencial elèctric; però quan hagis fet alguns exercicis lògics comprendràs millor el seu sentit.
Per a començar a comprendre millor el potencial elèctric tingues en compte els següents punts:
El potencial elèctric es mesura en Volts.
Donat un cable conductor pel qual circula un corrent elèctric, considerarem que dos punts d'aquest cable conductor tindran el mateix potencial elèctric si entre tots dos punts només hi ha cable; és a dir si enmig d'aquests dos punts no hi ha cap element diferent al cable (ni una resistència, ni aire, ni espai buit).




Si pel cable no hi circula un corrent, tots els punts del cable tenen el mateix potencial, tant si entre ells hi ha només cable, com si entre ells hi ha algun element connectat.




En molts circuits hi surt algun punt que anomenem terra i que sempre té un potencial elèctric que val zero.
Fixa't en les imatges:



El corrent elèctric positiu. És a dir el nombre de Coulombs que es mouen cada segon per un cable, sempre viatgen des d'un punt de potencial més alt, fins a un punt de potencial més baix.
Ara El professor dibuixarà unes imatges a la pissarra. Dibuixa-les a la teva llibreta seguint les seves indicacions.

ACTIVITATS

Fes les següents activitats a la llibreta copiant els enunciats i dibuixant els circuits.

1



2







***

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

ranktrackr.net