Corrent altern (II) Valor màxim. Valor eficaç. Període. Freqüència.

L'altre dia vam aprendre què és el corrent altern. Vam veure que una tensió alterna produeix una intensitat de corrent alterna. La tensió és la diferència entre el potencial d'un dels forats de l'endoll i l'altre forat. El valor de la tensió alterna va canviant cada milisegon, i la manera com canvia ens la mostra la gràfica de més amunt. L'altre dia vam aprendre, també, a interpretar aquesta gràfica.

Ara introduirem quatre valors nous que s'extrauen de la tensió alterna: el valor màxim de la tensió, el valor eficaç de la tensió, la freqüencia i el període.

Valor màxim de la tensió alterna: és el valor més elevat que agafa la tensió alterna; s'expressa en V (volts)

Valor eficaç de la tensió alterna: si connectem la tensió alterna a una resistència, aquesta resistència s'escalfarà a causa de la íntensitat alterna que circularà a través d'ella. Ara bé, si enlloc de connectar aquesta resistència a la tensió alterna, trobéssim una altra tensió, que fos contínua (és a dir que no variés cada milisegon com fa l'alterna), i que provoqués la mateixa escalfor que provoca la tensió alterna, el valor d'aquesta tensió continua seria el que anomenem valor eficaç.
Dit d'una altra manera més visual: com que la tensió alterna va canviant cada milisegon de manera que la seva gràfica sembla una muntanya russa, els seus efectes calorífics són els mateixos que produiria una tensió continua (que no aniria canviant i que sempre valdria el mateix) que tindria de valor el valor eficaç.   El valor eficaç s'expressa en volts.

La següent equació serveix per a calcular el Valor eficaç:


Període: és l'interval de temps que va des de l'instant en què la tensió alterna val un valor concret (el que tu decideixis) fins que torna a valer el mateix valor concret i en el mateix sentit de creixement.
Dit d'una altra manera més visual: és el temps que triga la gràfica de la tensió alterna a realitzar una oscil·lació complerta.

Oscil·lació complerta: és el dibuix de la gràfica de la tensió alterna que si el vas repetint, i posant les repeticions una al costat de l'altre, obtens la gràfica sencera.
Dit d'una altra manera: seria el procés, o el dibuix de la gràfica, que va des que la tensió té un valor concret fins que la tensió torna a valer aquest mateix valor concret i en el mateix sentit de creixement.

Freqüència: és el nombre d'oscil·lacions complertes que es produeixen en un segon. Es mesura en Hertz.   1 Hertz voldria dir que es produeix 1 oscil·lació complerta en 1 segon. 2 Hertz voldrien dir que es produeixen dues oscil·lacions complertes en 1 segon.

Les següents eqüacions relacionen la freqüència amb el període i van molt bé per a resoldre exercicis:

T = 1/f

f = 1/T

On "T" és el període (en segons)
i "f" és la freqüència (en Hertz)


EXERCICI: Calcula el valor màxim, el valor eficaç, el període i la freqüència de la gràfica que tens al capdamunt d'aquest escrit.  Expressa per escrit el per què creus que els resultats són aquests i tots els càlculs que hagis fet.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

ranktrackr.net