Els generadors són màquines que, a partir d'un gir, són capaces de generar un corrent elèctric I. Quan un circuït metàl·lic (un conductor) gira dins d'un camp magnètic (és a dir, a prop d'un iman) al seu interior els electrons es comencen a moure i es genera un corrent elèctric. Passa el mateix si el que gira és l'iman i el que està quiet és el conductor.
Els generadors, segons com estiguin dissenyats poden generar un corrent altern o un corrent continu.
De primeres observarem els generadors de corrent altern.
La imatge de sota representa un generador de corrent altern:
A sota, el mateix generador uns instants després quan ha girat una mica. ¿Quina diferència hi veus respecte la imatge de dalt?
En color verd, tens la direcció de la intensitat de corrent elèctric I que es genera a causa del moviment giratori de l'aspa. Al tram A quan l'aspa gira en el sentit que marca el dibuix, es genera un corrent que va en el sentit que indica la fletxa verda. Fixa't que en el primer dibuix, quan l'aspa gira, el tram A es mou des del pol S cap al pol N, això fa que la fletxa verda de la I vagi cap a dins de la pantalla de l'ordinador. En canvi, en el segon dibuix, quan l'aspa gira, el tram A es mou des del pol N cap al pol S (a l'inrevés que abans), i això fa que la fletxa verda de la I vagi cap a nosaltres (ens apunti a nosaltres).
A totes dues imatges, la fletxa de color verd representa la intensitat que es genera en cada tram a causa del moviment de les aspes que giren i del camp magnètic de l'iman. Les aspes que giren, que estan en color vermell, freguen per la part interior dels anells metàl·lics, que estan en color negre, per aquesta raó la intensitat de corrent que es genera a les aspes passa al cable negre que està connectat a les anelles.
Aquest generadors, en comptes de tenir dues anelles, en té una de sola que està partida i que està soldada a les aspes que giren. En el cas d'abans, dels generadors de corrent altern, les dues anelles estaven soldades als cables negres i no giraven. Aquí, en els generadors de corrent continu, l'única anella que hi ha està partida, i cadascuna de les dues semicircunferències està soldada a cadascun dels dos extrems de les aspes, de manera que quan les aspes giren, cada semicercle frega amb els cables que estan en blau, i els transmeten la intensitat de corrent I, que és la fletxa verda.
Al dibuix següent, pots veure el mateix generador un instat després quan el gir està una mica més avançat:
Quines diferències veus entre els dos dibuixos superiors?
Fixa't que en els cables blaus el sentit de la intensitat de corrent (la direcció de les fletxes verdes) no canvia d'un dibuix a l'altre com passava abans amb els generadors de corrent altern. Intenta pensar per què. Com a pista et diré que té a veure amb la qüestió del semicercle (abans, en els generadors de corrent altern hem vist que en comptes d'un semmicercle hi havia dues anelles)
Activitat:
Intenta explicar de quina manera el fet que als generadors de corrent continu hi hagi una mena d'anella partida en forma de semicercle provoca que el corrent resultant sigui continu. Pots fer servir esquemes, lletres, fletxes... per elaborar la teva explicació.
És recomanable mirar aquest video de YouTube:
https://www.youtube.com/watch?v=ATFqX2Cl3-w
.
.
És recomanable mirar aquest video de YouTube:
https://www.youtube.com/watch?v=ATFqX2Cl3-w
.
.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada