Georg Simon Ohm
Llei d'Ohm
Fixa't en el següent esquema:
Representa un cable, connectat a un extrem d'una resistència, que per l'altre extrem està connectada a un altre cable.
Aquest dibuix és un tros d'un circuit més gran. Nosaltres ens fixarem només en aquest tros per explicar la Llei d'Ohm, però hem de tenir en compte que el circuit continua per davant i per darrere.
La Llei d'Ohm es pot enunciar de diferents formes; en principi nosaltres ens fixarem en el dibuix de més amunt i l'explicarem de la següent manera:
Si una intensitat de valor “I” ampers travessa una resistència de valor “R” ohms, aleshores el resultat de multiplicar I x R és exactament igual a la següent resta:
Potencial del punt A - Potencial del punt B
Tenint en compte que A és el punt del tros de cable que hi ha just abans de la part de la resistència per on entra el corrent per travessar-la; i B és el punt de tros de cable que hi ha just després de la part de la resistència per on surt el corrent elèctric després de travessar-la.
Això queda expressat amb la següent equació, referida al dibuix de més amunt:
I · R = Va - Vb
Activitats fetes a classe
1.- Donat el següent tros de circuit:
Calcula el valor de la intensitat I
Per 2a de divendres, trobar la magnitud que falta a cada problema:
Per amplir a classe:
La comunitat Make de Youtube ens ofereix un vídeo que ens parla de la llei d'Ohm i que fa una repassada de tot el que hem estudiat:
.
.
.
Com a complement, si en algun moment tenim temps, mirarem un vídeo deTED que ens parla de com el nostre cervell construeix pensaments a partir també de circuïts elèctrics formats per les connexions neuronals. És a dir, les neurones funcionen com a circuïts, amb cables formats per les seves associacions, per a fabricar decisions i per a fer arribar la informació a les diferents parts del cos que controlen.
.
.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada