Potència i energia.



L'altre dia vam introduir una magnitud anomenada potència. La potència ens ajuda a fer-nos una idea de la contundència amb la qual funciona un receptor.
Avui tornem a parlar de potència, per tal d'ampliar la seva descripció, i d'arribar a una definició científica.

La potència elèctrica és el treball (o energia) elèctric desenvolupat o utilitzat en una unitat de temps.
Per tant, a banda de l'equació que vam escriure a l'anterior post, la potència també la podem escriure així:

P =W/t

On P és la potència expressada en watts
W és el treball o energia expressat en joules
t és el temps expressat en segons.

Dit d'una altra manera, la potència és el treball que realitzem (o que realitza un receptor) dividit entre el temps emprat a realitzar-lo. Com més de pressa fem un mateix treball, més potència realitzem (o realitza el receptor)

T'hauràs adonat que hem començat a parlar d'una nova magnitud, anomenada energia, que en d'altres ocasions, i en altres assignatures, ja ha estat esmentat.

Una manera de definir l'energia pot ser: “L'energia és la capacitat que tenen els cossos per a realitzar un treball” tot i que aquesta definició es fa servir més en els àmbits tecnològics en els quals els conceptes i idees que proporciona la ciència es valoren en funció de la seva utilitat. En realitat, l'energia és una magnitud present a tot l'univers que pot agafar diferents formes (calorífica, electromagnètica, mecànica, química...) que mai no es crea ni es destrueix i que es pot transformar en treball. El treball es una magnitud idèntica a l'energia, ve a ser com “allò en què l'energia es converteix quan la fem servir”.

Treball i energia es mesuren en les mateixes unitats: Joules que se simbolitzen amb una J

A casa, quan ens arriba la factura que hem de pagar de l'electricitat, ens ve escrita, damunt del paper de la factura, la quantitat d'energia elèctrica que hem consumit. A la factura, en comptes de joules, per a l'energia consumida es fan servir unes unitats anomenades quilowat-hora (kW·h).

1kWh equival a 3 600 000 J

Exercicis:

1.- Tenim una estufa elèctrica de 2000W. ¿Quina energia o treball consumirà de la xarxa elèctrica en una hora? Posa el resultat en J i després en kWh. Suposant que cada kWh costi 0,3 euros; ¿quants diners costarà aquesta hora d'estufa?   


ORIENTACIÓ per fer el problema:

Es pot resoldre en tres passos:

1r Calculem l'energia consumida. La fórmula que podem fer servir és la següent:


Amb aquesta fórmula obtenim l'Energia (en Joules) que s'ha consumit

2n L'energia consumida en Joules que hem trobat a l'apartat anterior la passem a kWh amb la següent fórmula:

Amb aquesta fórmula obtenim els kWh que s'han consumit. Fem servir aquesta fórmula, perquè 1kWh és una unitat d'energia que equival a 3600000 Joules

3r I per últim, calculem quants euros valen els kWh obtinguts a l'apartat 2 amb la següent fórmula:






INFORMACIÓ INTERESSANT:

El preu de la llum tothora:

Tingues en compte que els kwh són unitats d'energia, no pas de potència.

Quan parlem del preu de l'electricitat, fem servir, per l'energia, els kWh en comptes dels J, perquè si no surten xifres massa grosses.

El que paguem quan paguem la factura de l'electricitat és l'energia que hem consumit, és a dir, els kWh que hem consumit en un mes o en dos mesos, segons si paguem cada mes o si paguem cada dos mesos.

 



2 comentaris:

ranktrackr.net