Receptors i potència elèctrica.

Als circuits elèctrics, els generadors són els elements que s'encarreguen de proporcionar la diferència de potèncial: les piles, les bateries... Recorda que aquesta diferència de potencial és la que pot generar el corrent elèctric, que sempre va de més potencial cap a menys potencial.

En els circuits elèctrics, els receptors són uns elements muntats i connectats entre sí (i amb els generadors) mitjançant cables conductors. Els receptors, quan són travessats pel corrent elèctric, "fan coses".


Exemples de receptors poden ser:








Cadascun d'aquests receptors està muntat enmig d'un circuit elèctric, de manera que el corrent elèctric travessa el receptor.

El receptor el que fa és absorbir l'energia elèctrica que transporta el corrent i convertir-la en una altra forma d'energia.
¿Podries dir en quina altra forma d'energia és transformada l'energia elèctrica que absorbeixen cadascun dels receptors de les imatges de més amunt?

Parlarem ara d'una nova magnitud anomenada POTÈNCIA. No la confonguis amb el Potencial, que és una altra cosa.
La Potència ens dóna una idea de l'eficàcia d'un receptor. Com més potència desenvolupa un receptor, més de pressa, amb més força, o amb més contundència treballa.

La potència desenvolupada per un receptor elèctric es mesura en unes unitats que es diuen WATTS i que se simbolitzen amb la W.

Donat el receptor connectat al generador del següent circuit:
 
La potència elèctrica la calculem segons la següent equació:

P = (Va-Vb) · I

P és la potència en Watts
Va és el potencial de davant del receptor en Volts.
Vb és el potencial de darrere del receptor en Volts.
I és la intesitat del corrent en Ampers.

De vegades escrivim la diferència de potencial entre els extrems del receptor com a V. És a dir que diem que

V=Va – Vb

Llavors podríem escriure l'equació de la potència així:

P = V · I

on V seria el resultat de la resta entre Va – Vb.

Problemes:

1.- Un ventilador està connectat a una bateria de 320 V i al seu circuit hi circula un corrent de 2 A que travessa el motor del ventilador. ¿Quina potència elèctrica absorbirà el ventilador quan funcioni?

2.- Si tenim una estufa elèctrica que funciona amb una resistència de 350 Ohms connectada a una bateria (o pila) de 300 V, ¿quina potència absorbirà l'estufa quan funcioni?

3.- Suposem que la potència que el fabricant d'una bombeta ens assegura que desenvolupa (amb un rendiment del 100%) és de 40W (aquesta xifra acostuma estar escrita a la bombeta). Si la bombeta la connectem a una bateria de 230 V, ¿quina intensitat travessarà la resistència?
.
.
.

1 comentari:

ranktrackr.net