Tipus d'empreses segons qui en sigui el propietari; i segons la responsabilitat que tingui.







Segons qui en sigui el propietari, les empreses es divideixen en Públiques o Privades.

Les empreses públiques pertanyen a l'Estat, a la Generalitat o a l'Ajuntament; depenent del lloc del món on es trobin, podran pertànyer a un o altre organisme de govern.

Les empreses públiques tenen l'objectiu d'oferir un servei, no pas de guanyar diners. Tot i així, les empreses públiques tampoc no han de perdre diners.

Les empreses privades pertanyen a una o més persones “particulars”, i sí que tenen com a objectiu guanyar diners. Les empreses privades ofereixen serveis o béns a canvi de rebre uns diners per part dels clients. En aquests diners que reben han de cobrir els costos de producció i a més els beneficis.

Hi ha moltes formes jurídiques d'empreses privades depenent de dues coses: de qui n'és el propietari, i de quina mena de responsabilitat legal tingui (és a dir, fins a quin punt ha de respondre econòmicament cas que l'empresa faci fallida).
A cada forma jurídica se li demana un capital inicial diferent, una sèrie de llibres de registre i comptabilitat diferents, i també paga diferents impostos.

Les formes jurídiques de les empreses poden tenir petites variacions segons el lloc del món on estiguem; les més habituals a Catalunya són:

Cooperatives: és una associació de persones (treballadors), tots propietaris, que s'han unit formant una organització democràtica que decidirà de quina manera es governa l'empresa. Als estatuts de les cooperatives està especificat si l'empresa té responsabilitat limitada o il·limitada (les dues opcions són possibles). Responsabilitat il·limitada vol dir que els propietaris, si l'empresa fa fallida i té deutes, han de respondre amb els seus béns personals a més dels béns de l'empresa. Responsabilitat limitada vol dir que els propietaris només responen amb els béns de l'empresa.

Societat Limitada: És un tipus de societat mercantil, on la responsabilitat és limitada; és a dir, on, en cas de fallida, els propietaris només han de respondre amb el capital aportat a l'empresa; com a molt, perdran el valor de l'empresa. Les participacions socials (el document que garanteix que s'és propietari d'una part de l'empresa) no són equivalents a les accions (que hi ha a les Societats Anònimes); hi ha obstacles legals que fan difícil la transmissió de les participacions.

Societat Limitada Laboral: És una Societat Limitada en la qual la major part del capital aportat és propietat dels treballadors.

Societat Anònima: S'assembla a la Societat Limitada, però la part que un propietari posseeix de l'empresa es justifica amb les “accions”, que són valors. També té responsabilitat limitada.

Societat Anònima Laboral: És una Societat Anònima en la qual la major part de les accions són propietat dels treballadors.

Treball Autònom: És un treballador independent, que realitza de manera independent l'activitat de la seva empresa, paga els seus impostos individuals, i té responsabilitat il·limitada. És a dir, si fa fallida econòmica, ha de pagar el deute amb la totalitat dels seus diners i patrimoni, i no només amb el valor de l'empresa.

Societat Civil Particular: Dues o més persones posen en comú les seves indústries per tal de compartir els beneficis. Té responsabilitat il·limitada.

Per a conèixer més detalls de cadascuna d'aquestes formes, pots consultar:
  
A les pàgines 3 i 4 de la guia de l'enllaç anterior, tens un resum de cada forma jurídica.
I a la pàgina 140 tens un esquema dels tràmits que cal fer per a muntar una empresa.




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

ranktrackr.net