Dos problemes més de la llei d'Ohm.



Intenta calcular el valor de la intensitat del circuit d'aquí al damunt. Fixa't que la pila ens ofereix una diferència de potencial de 35 V i que la resistència val 5 Ohms.

Ara mira el següent circuit:

En aquest circuit hi ha dues resistències. Com que estan connectades una rere l'altre i també darrere la pila, diem que estan connectades en sèrie. Amb tot el que saps, si rumies una mica, seràs capaç de trobar el valor i direcció de la intensitat del circuit, del potencial del punt C i de la diferència de potencial que ens ha d'oferir la pila. És com un joc. 




Et dono dues pistes:

A) El camí és intentar aplicar la llei d'ohm en alguna de les resistències. Prova, primer, d'aplicar-la en una; i si no te'n surts, prova després en l'altra.


Algunes cosetes que ens han costat en els problemes de la LLEI D'OHM



Quan ens posem a resoldre problemes de la llei d'Ohm, ens adonem que necessitem l'eina de les matemàtiques; concretament l'eina de les eqüacions. Estudiant la Llei d'Ohm, estem repassant, alhora, les competències matemàtiques que vas aprendre a primer d'ESO.

La llei d'Ohm, com ja saps, s'expressa amb aquesta eqüació:

I · R = Va – Vb

Tot i que ja l'hem practicat força, i ha sortit molt bé, convé reflexionar sobre algunes dificultats que han anat sortint aquests dies en què hem estat resolent problemes en els quals s'utilitzava aquesta eqüació.

Per exemple... Saps distingir quan un nombre o una incògnita són positives o negatives?

Fixa't en la següent eqüació:

-3 + Va = 8-Vb

De vegades hi ha gent que s'equivoca i que no sap quin signe tenen cadascuna de les xifres que surten en aquesta eqüació. Has de mirar a l'esquerra de cadascuna de les xifres, mirar el seu signe, i sabràs si és positiva o negativa.
Mirant l'eqüació de més amunt, veuràs que el “-3” és negatiu, perquè a l'esquerra del 3 hi ha un “-”.
El Va és positiu, perquè a la seva esquerra hi ha un “+”. El 8 és positiu, perquè si mires a la seva esquerra no hi ha cap signe, i si no hi ha cap signe es considera que és un “+”. I finalment el “-Vb” és negatiu perquè a l'esquerra del Vb hi ha un “-”.

Resumint, per saber si una “lletra” o un nombre és positiu o negatiu, has de mirar quin signe té a la seva esquerra.

Què vol dir resoldre una eqüació?

Sovint, quan resolguis problemes de la llei d'Ohm se't demanarà que resolguis l'eqüació de la llei d'Ohm:

I· R = Va -Vb

Però... saps què vol dir resoldre l'eqüació?

Resoldre una eqüació vol dir deixar sola la incògnita (la lletra) en un costat del igual, i que a l'altre costat de l'igual hi quedin només nombres, fàcils de calcular. També cal que la incògnita (la lletra) , a més d'estar sola en un costat de l'igual, sigui positiva.

Per exemple, aquesta eqüació no està resolta perquè la “A” no està sola en un costat de l'igual, té el “2” al costat:

2 + A = 7

Què cal fer perquè la A estigui sola al costat esquerra de l'igual?
Doncs moure el “2” a l'altra costat del igual, és a dir a la dreta de l'igual, al costat del “7”. I ens quedarà:

A = 7 – 2

Recorda que quan un nombre que està sumant o restant canvia de costat de l'igual, cal canviar-li el signe. Per això el 2 quan passa a la dreta de l'igual passa a ser "-2"

Ara sí que està resolta, perquè la A està sola en un dels costats de l'igual, i a més la A és positiva:


Un altre exemple. La següent eqüació, encara no està resolta. Per què? Perquè B no està sola a l'esquerra de l'igual, té un “3” al costat.

3 – B = 1

Si canvio el 3 de lloc i el passo a la dreta de l'igual l'eqüació em queda així:

    - B = 1 – 3   . . Compte! En aquest pas hi ha gent que s'equivoca i que escriu B=1-3, descuidant-se el " - " de la B. Tingues en compte que el que passa a l'altre costat de l'igual és el "3", i que la "-B" es queda a l'esquerra de l'igual sense variacions, és a dir amb el signe negatiu. El signe negatiu és "propietat" de la B i no pot desaparèixer sense més ni més. Cada nombre o lletra té el seu signe (el que té a l'esquerra) en propietat.

Ara la -B ja està sola a l'esquerra de l'igual, però encara no està resolta, perquè -B és negatiu i ha de quedar positiu. El que faré serà primer resoldre l'operació de la dreta, que és molt fàcil, i tornant a copiar l'eqüació em quedarà:

-B = -2

i després canviaré el signe a tots dos costats de l'igual i em quedarà:

B = 2

Ara sí que ho tinc resolt, perquè la B és positiva i està “sola” (és a dir sense cap nombre que l'acompanyi) en un dels dos costats de l'igual. 

I si parlem de multiplicacions i divisions en comptes de sumes i restes? 


Fixa't en la següent eqüació:

A + 2 = 7


segons acabem d'estudiar, si resolem quedarà:


A = 7 - 2

A=5


Imagina't que en comptes de l'equació d'abans, tinguéssim aquesta:


A · 2 = 7


aleshores per deixar sola la A hem de passar el 2 a la dreta de l'igual, però aquí no tenim sumes o restes, sinó que el 2 està multiplicant la "A". En aquests casos el 2 passa a l'altre costat fent el contrari, és a dir "dividint, per tant el "2" quedarà en una fracció sota del 7:


A= 7 / 2

Fixa't, sobretot, que quan un nombre o lletra passa a l'altre costat multiplicant o dividint, (en aquest cas dividint) el signe no li canvia com passava abans amb les sumes i les restes, el "2" continua essent positiu.

I això dóna 

A=3,5

Ara imagina't que l'eqüació que tinguéssim inicialment fos:


A/2 = 7


igualment hauríem de passar el 2 a la dreta de l'igual i deixar la A sola. I com que aquí el "2" esta a sota de la fracció i està dividint, al passar a l'altre costat, passarà multiplicant al "7", i quedarà:


A = 7 · 2


fixa't que al "2" no li ha canviat el signe.


Això dóna:


A = 14

Problemes d'aplicació de la Llei d'Ohm



1.- Una intensitat de 3 A travessa una resistència R. El punt A de davant de la resistència té un potencial de 8 V i el punt B de darrere la resistència té un potencial de 2 V. Quin valor tindrà la resistència R?

2.- Una intensitat de 1 A travessa una resistència R. El punt A de davant de la resistència té un potencial de 18 V i el punt B de darrere la resistència té un potencial de 5 V. Quin valor tindrà la resistència R?

3.- Una intensitat I travessa una resistència de 12 ohms. El punt A de davant de la resistència té un potencial de 36 V i el punt B de darrere la resistència té un potencial de 12 V. Quin valor tindrà la intensitat I?

4.- Una intensitat I travessa una resistència de 24 ohms. El punt A de davant de la resistència té un potencial de 200 V i el punt B de darrere la resistència té un potencial de 152 V. Quin valor tindrà la intensitat I?


5.- Una intensitat de 8 A travessa una resistència de 7 ohms. El punt A de davant de la resistència té un potencial de 156V. Quin potencial tindrà el punt B de darrere la resistència?

6.- Una intensitat de 18 A travessa una resistència de 2 ohms. El punt A de davant de la resistència té un potencial de 136V. Quin potencial tindrà el punt B de darrere la resistència?

7.-Una intensitat de 52 A travessa una resistència de 2 ohms. El punt B de darrere la resistència té un potencial de 100V. Quin potencial tindrà el punt A de davant de la resistència?

8.-Una intensitat de 2 A travessa una resistència de 15 ohms. El punt B de darrere la resistència té un potencial de 3V. Quin potencial tindrà el punt A de davant de la resistència?


Anex:
Els nois i les noies de Make, ens tenen penjat un vídeo que ens explica força bé la Llei d'Ohm:

https://www.youtube.com/watch?v=-mHLvtGjum4

La llei d'Ohm

Georg Simon Ohm


Llei d'Ohm

Fixa't en el següent esquema:



Representa un cable, connectat a un extrem d'una resistència, que per l'altre extrem està connectada a un altre cable.
Aquest dibuix és un tros d'un circuit més gran. Nosaltres ens fixarem només en aquest tros per explicar la Llei d'Ohm, però hem de tenir en compte que el circuit continua per davant i per darrere.

La Llei d'Ohm es pot enunciar de diferents formes; en principi nosaltres ens fixarem en el dibuix de més amunt i l'explicarem de la següent manera:

Si una intensitat de valor “I” ampers travessa una resistència de valor “R” ohms, aleshores el resultat de multiplicar I x R és exactament igual a la següent resta:

Potencial del punt A - Potencial del punt B

Tenint en compte que A és el punt del tros de cable que hi ha just abans de la part de la resistència per on entra el corrent per travessar-la; i B és el punt de tros de cable que hi ha just després de la part de la resistència per on surt el corrent elèctric després de travessar-la. 

Això queda expressat amb la següent equació, referida al dibuix de més amunt:


I · R = Va - Vb

Activitats fetes a classe

1.- Donat el següent tros de circuit:


Calcula el valor de la intensitat I

Activitats pe fer a casa

Per 2a de divendres, trobar la magnitud que falta a cada problema:



Per 2a de dijous, i per 2C sencer, trobar la magnitud que falta a cada problema:






Per amplir a classe:

La comunitat Make de Youtube ens ofereix un vídeo que ens parla de la llei d'Ohm i que fa una repassada de tot el que hem estudiat:



.
.
.
Com a complement, si en algun moment tenim temps, mirarem un vídeo deTED que ens parla de com el nostre cervell construeix pensaments a partir també de circuïts elèctrics formats per les connexions neuronals. És a dir, les neurones funcionen com a circuïts, amb cables formats per les seves associacions, per a fabricar decisions i per a fer arribar la informació a les diferents parts del cos que controlen.

.
.

Punt dos de la preparació de l'examen.



Com que és el primer examen, heus aquí com podríem elaborar el segon punt de la preparació de l'examen, que consisteix en imaginar-nos que som el professor i que (a partir del que se'ns demana que sapiguem) ens disposem a escriure totes les preguntes possibles a realitzar. El següent qüestionari et servirà per a preparar-te l'examen. La resta de punts de la preparació de l'examen cal que els treballis amb esforç. Si ho intentes de debó, arribaràs a la fita.

 
1.-Què és un àtom?
2.-Què és una molècula?
3.-Dibuixa un àtom de forma esquemàtica. Escriu el nom de les diferents partícules que el formen.
4.-Quan val la càrrega de l'electró en Coulombs? Posa signe + o – segons sigui el cas.
5.-Quan val la càrrega del protó en Coulombs? Posa signe + o – segons sigui el cas.
6.-Quan val la càrrega del neutró en Coulombs? Posa signe + o – segons el cas.
7.-Expressa en forma de potències de deu els següents valors: 0,003   23000  0,25 7000000
8.-Un àtom té 5 electrons, 6 neutrons i 2protons. Quan val la seva càrrega elèctrica en Coulombs? És positiva o negativa?
9.-Un àtom té 5 electrons, 6 neutrons i 8protons. Quan val la seva càrrega elèctrica en Coulombs? És positiva o negativa?
10.-Digues què passaria si es trobessin els àtoms dels exercicis anteriors: s'atraurien o es repelerien? Explica per què.
11.- Explica com s'organitzen entre si els àtoms que formen els metalls. I digues per què els metalls poden conduir l'electricitat.
12.- Què és una magnitud?
13.- Què és el corrent elèctric i en quines unitats es mesura?
14.- Per un cable hi passa una intensitat de corrent que val 16 A, ¿quants C passaran en 4 segons per un punt del cable?

15.- Per un cable hi passa una intensitat de corrent que val 3 A, ¿quant de temps trigaran a passar 72 C per un punt del cable?

16.- Per un punt d'un cable conductor hi passen 330 C en 11 segons. Quina intensitat té?
17.- Explica què és la resistència elèctrica. Digues en quines unitats es mesura.
18.- Explica què és el potencial elèctric d'un punt. En quines unitats es mesura?
19.- Digues quan valen els potencials dels punts marcats als següents circuits. Escriu també la fletxa que marca cap on va la intensitat I.




El que cal saber pel primer examen de tecnologia.

Saber explicar què és un àtom.
Saber explicar què és una molècula.
Saber dibuixar un àtom esquemàticament i les principals partícules que el formen.
Saber els noms i les carregues elèctriques (en signe i en valor en Coulombs) de les principals partícules d'un àtom.
Saber convertir en un nombre amb decimals, un altre nombre que està expressat amb potències de 10.
Saber quan un àtom està carregat amb una càrrega elèctrica positiva.
Saber quan un àtom estar carregat amb una càrrega elèctrica negativa.
Saber quan un àtom és neutre.
Saber si dos àtoms entre sí, s'atrauen o es repelen, depenent de les partícules subatòmiques que posseeixen.
Comprendre i saber explicar l'estructura atòmica dels metalls. I saber explicar a partir de com és aquesta estructura, perquè els metalls condueixen l'electricitat i perquè els aïllants no condueixen l'electricitat.
Saber explicar què és una magnitud.
Saber explicar què és el corrent elèctric i en quines unitats es mesura.
Ser capaços de resoldre problemes de càlcul del valor de la intensitat de corrent, el nombre de coulombs que circula per un cable, o del nombre de segons que triguen determinat nombre de coulombs a passar per un punt d'un cable.
Saber explicar què és la resistència i en quines unitats es mesura.
Saber explicar què és el potencial elèctric d'un punt i en quines unitats elèctriques es mesura.
Saber quan val el potencial elèctric de diversos punts del circuit, només mirant el circuit. I ser capaços de dir si hi ha intensitat de corrent i en quina direcció va.

Preparació del primer examen.



Anem a preparar l'examen de la setmana que ve.

Farem junts els dos primers punts d'aquest exercici de preparació de l'examen, perquè és el primer d'aquest curs; de cara al proper, o als propers exàmens, hauràs de ser capaç de preparar-los tu sol.

1.- De primeres, i entre tots, anirem repassant tot allò que hem après i farem una llista del que s'ha de saber; d'aquesta manera aprendrem a concretar millor tot allò que hem d'estudiar.

2.- En segon lloc, i un cop ja hem pres consciència del que hem de saber, farem una llista de totes les possibles preguntes que podríem posar a l'examen si nosaltres fóssim el professor.

3.- En tercer lloc, i aquesta és una tasca ja individual, respondrem per escrit les preguntes que hem posat a la llista.

4.- En quart lloc, les llegirem assegurant-nos que comprenem les respostes que hem escrit. Si hi ha alguna resposta que no comprenem, o que no estem segurs de tenir-la bé, demanarem ajuda al professor.

5.- En cinquè lloc, intentarem respondre les preguntes, de nou, per escrit, sense mirar la resposta; ben bé com si estiguéssim ja a l'examen. Si no som capaços de respondre sense consultar el blog o sense mirar la llibreta, tornarem a llegir la resposta i ho tornarem a intentar.

Cal realitzar tots aquests exercicis amb el màxim de concentració.
El mòbil ha d'estar apagat.
L'ordinador només ha de tenir el blog de tecnologia al navegador; ni jocs, ni facebook, ni messenger, ni res que ens pugui distreure.
La tele ha d'estar apagada.
No t'aixequis contínuament de la taula on treballes. Intenta restar assegut fins que acabis l'estudi. No has de tenir pressa a acabar; només t'has de proposar de fer-ho bé. Ho pots aconseguir, perquè saps el que se't demana que sàpigues, comprens les respostes i no són difícils. Amb esforç podràs treure un bon resultat i et sentiràs molt satisfet, ja ho veuràs. Esforça't al màxim i et sorprendràs dels bons resultats. 
.
.

Pensem una mica més en el potencial.

L'altre dia vam aprendre que el potencial es mesurava en Volts. 
I que dos punts d'un circuit, que enmig de tots dos no hi tenen res més que cable elèctric, i per on hi circula una intensitat de corrent diferent a zero, considerem que tenen el mateix potencial.
També vam aprendre que el corrent elèctric positiu (el moviment de les càrregues elèctriques positives) viatja sempre des de punts de potencial més alt fins a punts de potencial més baix. 

Recorda que el corrent elèctric és el moviment de les càrregues elèctriques per un conductor i que el mesurem a partir de la Intensitat de Corrent, que simbolitzem amb una I. La I és el nombre de Coulombs que passen per un punt d'un conductor en un segon.

I=(nº de Coulombs) / (nº de segons)

La I es mesura en Ampers.

Avui, el professor farà unes explicacions a la pissarra, a partir d'uns circuits elèctrics, i et demanarà que intentis esbrinar el potencial que tenen diversos punts d'un circuit. És important que prenguis apunts i que comprenguis tot el que se t'explica. Estigues atent, i si no entens alguna cosa, pregunta.

Com anomenem al potencial d'un punt?
Anomenem el potencial d'un punt amb la lletra V. 
Així, el potencial del punt A s'escriuria com a Va, i el potencial del punt B s'escriuria Vb. 
De manera que si vull dir que el potencial del punt A val 3 volts, escriurem Va=3V.

Per comprovar si has entès la classe d'avui, escriu el valor del potencial de cadascun dels punts marcats als problemes següents:
Fes click damunt la imatge perquè es vegi més grossa.
ranktrackr.net