Primera pràctica d'electricitat domèstica.

Anem a muntar la primera pràctica domèstica.
La idea és muntar el següent circuit teòric amb components reals dels que podem trobar en un habitatge:


Nosaltres disposem dels components reals muntats damunt d'una fusta, i de la regleta de connexions, que està dins la caixa d'empalmaments. Aquest seria el circuit real. Aquí al taller els tens damunt d'una fusta. A casa els tindries repartits per l'habitació; la regleta de connexions, a casa, estaria dins la caixa d'empalmaments. A la fotografia de dalt de tot, pots veure el rectangle de la caixa d'empalmaments a l'esquerra del llum.



Fixa't en el dibuix superior. De cada component hi surten dos cables, un per cada costat del component. ¿Series capaç d'esbrinar com connectar, a la regleta de connexions, cadascun dels dos cables de cada component per tal que el circuit real complís el que demana el circuit teòric?

Un cop ho hagis esbrinat, fes les connexions reals a partir dels components reals que trobaràs aquí:



Cal que faci's l'informe que es proposa als següents enllaços. Tria el que vulguis:

Fitxa de l'informe en DOC

Fitxa de l'informe en PDF

.
.
.

Circuit elèctric. Components del circuit elèctric.

Des que hem començat a estudiar l'electricitat, ha sortit sovint, en diversos exercicis, i en algunes explicacions, el concepte de circuit elèctric; però mai no ens hem aturat a pensar en profunditat què és un circuit elèctric, o bé com podem explicar què és un circuit elèctric.

Quan tenim una pila, una bateria o una font de tensió, tenim una diferència de potencial; és a dir, un dels costats de la pila té més potencial que l'altre. 

 Quan construïm un circuit elèctric el que fem és posar en contacte els dos costats de la bateria (o pila); el que té més potencial amb el que en té menys, mitjançant un cable i diversos elements que s'interposen entre els dos costats de la pila. 
 A l'esquema de sobre, hi podeu veure un exemple de cadascun dels diferents elements que poden aparèixer en un circuit. 
El piano elèctric és un RECEPTOR, ja que absorbeix l'energia que du el corrent elèctric que el travessa, i la converteix en altres formes d'energia (so, llum, calor). 
En negre teniu un interruptor que és un ELEMENT DE COMANDAMENT o CONTROLADOR. Els aparells de comandament o controladors permeten controlar el funcionament del circuit elèctric (deixar que passi el corrent o impedir-ho, desviar el corrent per una o altre branca, etc.). El component que veieu a la branca superior del circuit és un fusible i pertany al grup dels ELEMENTS DE PROTECCIÓ, que són els components que serveixen per protegir els receptors de una possible pujada d'intensitat de corren. 
La pila, com ja saps, és un exemple de GENERADOR; té la missió de proporcionar una diferència de potencial que permeti l'existència d'una intensitat de corrent I que viatgi del punt de més potencial cap el punt de menys potencial.
En blau, teniu el cable elèctric, que és un CONDUCTOR, i que serveix perquè les càrregues elèctriques es puguin moure i arribar d'un element a l'altre. Per tal que circuli corrent, cal que el circuit estigui tancat; és a dir, que comenci en un punt de potencial alt, i acabi en un punt de potencial més baix (en el cas de l'esquema superior, aquest potencial més baix és l'altre costat de la pila).

RESUMINT 

En un circuit elèctric, hi podem trobar cinc tipus diferents de components:

CONDUCTORS: Són els cables elèctrics, i n'hi ha de moltes menes. Són fils metàl·lics envoltats d'un material aïllant. El metall de què estan fets pot ser coure, alumini, aliatges de coure, aliatges d'alumini. En alguns casos es pot fer servir or o argent, però no és habitual a causa del seu preu. Els materials aïllants que envolten el fil metàl·lic poden ser de goma, de plàstic, de resines sintètiques o naturals, i en alguns casos de material tèxtil. 
De vegades, alguns cables estan ficats dins d'una coberta de plàstic que els embolcalla tots, formant com una mena de cable de cables. Segons el nombre de cables aïllats que tingui aquest "cable de cables" serà anomenat "unipolar", "bipolar", "tripolar", "quatripolar", "pentapolar", o "multipolar" si el cable té més de 5 cables dins d'ell. Per exemple, el següent cable és multipolar, perquè té sis cables dins d'ell.

RECEPTORS: ja els vam estudiar. Pots recordar-ho fent click aquí: receptors.

GENERADORS: són els components que proporcionen una diferència de potencial, gràcies a la qual es generarà un corrent electric positiu des dels punts de potencial més alt, cap als punts de potencial més baix.  Com a exemples de generadors tenim les piles elèctriques, les bateries (que són un munt de piles associades entre sí i que es poden recarregar), les plaques solars fotovoltàiques, les dinamos i els alternadors (que estudiarem més endavant).
ELEMENTS DE PROTECCIÓ: són els components que protegeixen la resta de components del circuit i la seguretat de les persones, ja que poden evitar accidents. Com a exemple d'elements de protecció tenim el fusible, que és com una petita bombeta amb un fil conductor molt prim que es fon de seguida que la intensitat de corrent puja més del compte. D'aquesta manera si la I puja, el fil del fusible es fon i la I es talla sense poder arribar al receptor del darrere (el qual es podria cremar si li arribés una I excessiva). Els interruptors magnetotèrmics o automàtics obren el circuit de manera automàtica impedint la circulació de la I quan detecten o bé un curtcircuit o bé una sobrecàrrega (massa receptors connectats en un habitatge). Es fan servir en els circuits de corrent altern (que estudiarem d'aquí a poc). Estan situats al quadre de comandament que hi ha a l'entrada de les cases.
L'interruptor diferencial: la seva missió és trobar fuites de corrent. Per aconseguir-ho mesura el corrent d'anada i el de tornada, i els compara. Si la diferència és massa alta, es dispara i el circuit queda obert, impedint la circulació de la intensitat de corrent I. Funciona en circuits de corrent altern i també està al quadre de comandament de l'entrada dels habitatges.

ELEMENTS DE COMANDAMENT O CONTROLADORS: com ja hem dit, serveixen per a decidir si per un circuit hi ha de circular corrent o no, i per decidir per quina branca ha de circular exactament el corrent. Hi ha molts exemples de controladors; interruptors, commutadors, polsadors. Les pràctiques que realitzarem en aquesta unitat ens ajudaran a comprendre com són, i com funcionen cadascun d'aquests elements controladors.

Ara convé explicar què és el que passa quan parlem de CURTCIRCUIT.
En corrent continu, tenim un curtcircuit quan posem en contacte directe, mitjançant un cable o qualsevol altre material conductor, els dos costats d'una pila o bateria. Quan diem contacte directe, ens referim a que en aquest cable o material conductor que uneix els dos costats de la pila no hi ha cap resistència ni receptor connectats. 

A la imatge superior, si posem en contacte, mitjançant un cable, els dos costats de la pila, tenim un curtcircuit. La intensitat que circula pel cable creixerà moltíssim, la pila començarà a descarregar-se vertiginosament i a escalfar-se de manera molt perillosa. Els curtcircuits són una de les principals causes d'accidents elèctrics i d'incendis en edificis, cal evitar-los de totes totes. El mateix efecte que fa el cable damunt la pila el podria produir un bassal d'aigua, unes claus, monedes, o qualsevol material conductor.

 Quan estudiarem el corrent altern, explicaren el curtcircuit en corrent altern, que també consisteix a posar en contacte directe mitjançant un conductor (i sense cap resistència o receptor entremig) dos punts de diferent potencial.   
.
.

Empalmaments.

Sovint, al llarg de les pràctiques d'electricitat, i en els muntatges elèctrics, cal fer "empalmaments". Els empalmaments són les connexions entre un cable i un altre.


Si jo vull connectar aquests dos cables, haig de seguir les normes de seguretat elèctrica. No puc de cap manera connectar-los així:
De vegades hi ha gent que entortolliga els coures dels dos extrems i després els embolica amb cinta aillant. És poc segur fer-ho d'aquesta manera, perquè amb el temps, i els canvis de temperatura i d'humitat, la cinta aïllant pot desprendre's, i el coure queda al aire. El contacte del cos humà amb el coure pot provocar accidents, que moltes vegades són mortals.
Per a connectar de manera correcta els dos cables cal fer servir les regletes de connexió:

A la fotografia superior hi tens una regleta de connexions. El "tunel" que hi ha entre el forat A i el forat B de l'altra banda està folrat d'un tub metàl·lic conductor. De manera que si introdueixes l'extrem d'un cable al forat A, i el fixes prement el cargol amb el tornavís,  aquest extrem queda connectat amb l'extrem de l'altre cable que introduiràs al forat B. A i B estan connectats. de la mateixa manera estan connectats els forats C i D, i així successivament.Tingues en compte que només està connectat A amb B; i C amb D. De cap manera no està connectat C amb A; ni C amb B. Els túnels juguen el mateix paper que jugava l'entortolligament i la cinta aïllant en la connexió mal feta.  A la següent imatge es veu més clar l'interior de la regleta:
Així doncs anem a fer correctament la connexió dels dos cables:



Sobre el dossier



Tinguis quan tinguis l'examen, tens temps de presentar el dossier fins al dimecres 7 de desembre de 2011. Més enllà d'aquesta data la nota del dossier serà 0.

De primeres preocupa't de preparar bé l'examen. 

Després, has de compilar el dossier i cal que tinguis en compte els següents aspectes:

 No es pot lliurar dintre de bosses de plàstic (cal que estigui engrapat o amb portafolis).

PORTADA

Títol / Tema
Assignatura
Nom i cognom
Curs i grup
Nom i cognom del professor/a
INS Terrassa
En negre o blau.
Amb bona lletra, de traç segur i les frases correctament centrades a la portada.
(Es pot incloure una il·lustració)

MARGES

Similars, tots quatre d’aproximadament 2 cm

LLETRA

Bona i entenedora i recta (sobre la línia si s'escriu en full quadriculat), tota igual de mida i ni exageradament petita ni exageradament gran i sense faltes d’ortografia o expressió.
Que entre línia i línia hi hagi un espai.
Que les línies siguin horitzontals (si s'escriu en full blanc)
Escrivim en blau i/o negre, per corregir en vermell.

LÍNIES I SUBRATLLATS

Fem servir el regla per a fer les línies i subratllats.

PAPER

Aprofitem el paper: fem servir les dues cares del paper (excepte en el canvi de tema o unitat i excepte que els fulls es transparentin de manera que dificultin la lectura.
Els fulls impresos amb ordinador s’escriuran només per una cara i amb lletra de mida 12.
Els fulls no estaran doblegats ni arrugats ni bruts.
Els fulls no estaran mal tallats (si són fulls arrencats d’un bloc, no hi haurà restes de les punxes que van lligades a l'espiral).

PÀGINA

Es posen nombres de pàgina als fulls i la data cada vegada que es treballa un dia diferent (encara que sigui a mitja pàgina.

PUNTUALITAT

El dossier es lliura el dia que toca. Com a màxim el dimecres 7 de desembre per a tots els grups de segon. Més enllà d'aquesta data, la nota del dossier serà 0.

DEURES I EXERCICIS

Han de ser-hi tots els exercicis proposats pel professor.
Han de ser-hi correctament corregits en vermell.
Han de ser-hi tots els apunts o escrits que es facin a classe.
Han de ser-hi totes les feines extres o escrits que hagi fet per a preparar els exàmens.
Han de ser-hi els exercicis fets en word o Open Officce, impresos.
Si s’ha faltat un dia a classe es completarà la feina amb el dossier d’un company o companya.
Cal estar segurs que hi són totes les feines manades al llarg del trimestre. Aquí al blog, a la columna de la dreta, hi teniu la llista de feines que us pot ajudar a comprovar que no us falta res.

VALORACIÓ

El contingut del dossier (exercicis, apunts...) comptarà un 70 % de la nota del dossier i els aspectes formals (la presentació) comptaran un 30 %.

La nota del dossier valdrà un 30% de la nota d'avaluació, (ja que representa 3 punts dels 5 que valen els procediments). Cas que tinguessis de mitjana un 7, no presentar el dossier voldria dir que el 7 es converteix en un 4.
.
.

La feina d'avui. (Preguntes de l'examen)

Teoria:

A.- a)Explicar la llei d'Ohm.
b)Escriure la seva equació.
c)Dir quina magnitud representa cadascuna de les “lletres” que surten a l'equació.
d)Fer l'esquema d'una resistència i el cable on està connectada i dibuixa damunt de l'esquema les “lletres” que surten a l'equació.

B.- Explicar què són i que fan els generadors. Posar exemples de generadors que coneguis.

C.- Explicar què són i què fan els receptors. Posar exemples de receptors que coneguis.


D.- Explicar què és el corrent elèctric i en quines unitats es mesura.

E.- Explicar què és la resistència i en quines unitats es mesura.

F.- Saber el nom de les partícules que formen l'àtom, i saber quina és la partícula responsable (per ser la que es mou al corrent) de la tecnologia elèctrica.

G.- Saber el potencial dels punts d'un circuit només mirant-lo (exercicis tipus, pensem una mica més en el potencial. I saber dibuixar la fletxa de les intensitats.

H.- Saber explicar què és la potència, i escriure les fòrmules a on surt la potència, identificant les magnituds que hi ha a les fórmules.

I.- Saber explicar què és una resistència equivalent a totes les que hi ha en un circuït.

K.- Saber explicar què és l'energia i en quines unitats es mesura. 

L.- Saber quan unes resistències estan connectades en paral·lel, i quan estan connectades en sèrie.



Problemes Tipus

1.- Una intensitat, que no coneixem, travessa una resistència R de 2 ohms. El punt A de davant de la resistència té un potencial de 7 V i el punt B de darrere la resistència té un potencial de 4 V  Quin valor tindrà la intensitat I?

2.-Una intensitat I de 5A travessa una resistència desconeguda. El punt A de davant de la resistència té un potencial de 30 V i el punt B de darrere la resistència té un potencial de 10V. Quin valor tindrà la resistència R?

3.- Una resistència de 100 ohms està connectada a una bateria de 230 V.
       a) Quina Intensitat I circularà pel circuït?
       b) Quan valdrà la potència que absorbirà la resistència?

4.- Un motor elèctric treballa a una potència de 200W i està endollat i funcionant durant 3 hores. 
a)Quina quantitat d'energia en joules haurà absorbit de la xarxa elèctrica? 
b)Aquests joules que trobaràs, passa'ls a KWh.  
c)Si cada KWh costa 0,1 euros, Quants euros haurà costat que el ventilador hagi estat funcionant 3 hores?

I els problemes anteriors resolts perquè puguis mirar si ho fas bé:

https://segonesotecnologia.blogspot.com/p/blog-page_26.html


MISSATGE PELS ALUMNES I FEINA DURANT LA MEVA ABSÈNCIA.

Virus de la grip.
Benvolguts alumnes!
M'he passat el cap de setmana al llit amb febre alta (Algú m'ha encomenat la grip!), i segurament, demà dilluns tampoc no estaré en condicions de venir a classe.

Ara bé... Confio que abans de demà a l'hora de classe hauré penjat aquí, al blog, la feina que heu de fer amb el professor de guàrdia, que no serà altra cosa que preparar l'examen d'avaluació.

Us penjaré aquí el punt 2 de preparació de l'examen; és a dir, la llista de totes les possibles preguntes que podrien entrar a l'exàmen a partir del que cal saber, que ja ho vam treballar.

El que heu de fer, a classe i a casa, és respondre-les (punt tres de la preparació de l'examen), comprovar que les compreneu, preguntar-me si teniu dubtes (punt quatre); confio que dimarts ja estaré bé, i si no dimecres, també podeu provar de fer-me preguntes a través del mail de l'iesterrassa.

Un cop les tingueu contestades (i els problemes compresos) heu d'assegurar-vos que sou capaços de respondre sense mirar els apunts (punt cinc de la preparació de l'exàmen).

RECORDEU TAMBÉ QUE AQUELLS QUE VAU SUSPENDRE EL PRIMER EXAMEN, TINDREU, EN AQUEST EXAMEN, PREGUNTES DEL TEMARI DEL PRIMER EXAMEN.

Si algú no recorda si va aprovar o no (confio que això no passi) em podeu enviar un mai i preguntar-m'ho.

També us penjaré les intruccions sobre com ha de ser el dossier, i com el valoraré.

Que vagi molt bé!


Potència i energia.



L'altre dia vam introduir una magnitud anomenada potència. La potència ens ajuda a fer-nos una idea de la contundència amb la qual funciona un receptor.
Avui tornem a parlar de potència, per tal d'ampliar la seva descripció, i d'arribar a una definició científica.

La potència elèctrica és el treball (o energia) elèctric desenvolupat o utilitzat en una unitat de temps.
Per tant, a banda de l'equació que vam escriure a l'anterior post, la potència també la podem escriure així:

P =W/t

On P és la potència expressada en watts
W és el treball o energia expressat en joules
t és el temps expressat en segons.

Dit d'una altra manera, la potència és el treball que realitzem (o que realitza un receptor) dividit entre el temps emprat a realitzar-lo. Com més de pressa fem un mateix treball, més potència realitzem (o realitza el receptor)

T'hauràs adonat que hem començat a parlar d'una nova magnitud, anomenada energia, que en d'altres ocasions, i en altres assignatures, ja ha estat esmentat.

Una manera de definir l'energia pot ser: “L'energia és la capacitat que tenen els cossos per a realitzar un treball” tot i que aquesta definició es fa servir més en els àmbits tecnològics en els quals els conceptes i idees que proporciona la ciència es valoren en funció de la seva utilitat. En realitat, l'energia és una magnitud present a tot l'univers que pot agafar diferents formes (calorífica, electromagnètica, mecànica, química...) que mai no es crea ni es destrueix i que es pot transformar en treball. El treball es una magnitud idèntica a l'energia, ve a ser com “allò en què l'energia es converteix quan la fem servir”.

Treball i energia es mesuren en les mateixes unitats: Joules que se simbolitzen amb una J

A casa, quan ens arriba la factura que hem de pagar de l'electricitat, ens ve escrita, damunt del paper de la factura, la quantitat d'energia elèctrica que hem consumit. A la factura, en comptes de joules, per a l'energia consumida es fan servir unes unitats anomenades quilowat-hora (kW·h).

1kWh equival a 3 600 000 J

Exercicis:

1.- Tenim una estufa elèctrica de 2000W. ¿Quina energia o treball consumirà de la xarxa elèctrica en una hora? Posa el resultat en J i després en kWh. Suposant que cada kWh costi 0,3 euros; ¿quants diners costarà aquesta hora d'estufa?   


ORIENTACIÓ per fer el problema:

Es pot resoldre en tres passos:

1r Calculem l'energia consumida. La fórmula que podem fer servir és la següent:


Amb aquesta fórmula obtenim l'Energia (en Joules) que s'ha consumit

2n L'energia consumida en Joules que hem trobat a l'apartat anterior la passem a kWh amb la següent fórmula:

Amb aquesta fórmula obtenim els kWh que s'han consumit. Fem servir aquesta fórmula, perquè 1kWh és una unitat d'energia que equival a 3600000 Joules

3r I per últim, calculem quants euros valen els kWh obtinguts a l'apartat 2 amb la següent fórmula:






INFORMACIÓ INTERESSANT:

El preu de la llum tothora:

Tingues en compte que els kwh són unitats d'energia, no pas de potència.

Quan parlem del preu de l'electricitat, fem servir, per l'energia, els kWh en comptes dels J, perquè si no surten xifres massa grosses.

El que paguem quan paguem la factura de l'electricitat és l'energia que hem consumit, és a dir, els kWh que hem consumit en un mes o en dos mesos, segons si paguem cada mes o si paguem cada dos mesos.

 



Receptors i potència elèctrica.

Als circuits elèctrics, els generadors són els elements que s'encarreguen de proporcionar la diferència de potèncial: les piles, les bateries... Recorda que aquesta diferència de potencial és la que pot generar el corrent elèctric, que sempre va de més potencial cap a menys potencial.

En els circuits elèctrics, els receptors són uns elements muntats i connectats entre sí (i amb els generadors) mitjançant cables conductors. Els receptors, quan són travessats pel corrent elèctric, "fan coses".


Exemples de receptors poden ser:








Cadascun d'aquests receptors està muntat enmig d'un circuit elèctric, de manera que el corrent elèctric travessa el receptor.

El receptor el que fa és absorbir l'energia elèctrica que transporta el corrent i convertir-la en una altra forma d'energia.
¿Podries dir en quina altra forma d'energia és transformada l'energia elèctrica que absorbeixen cadascun dels receptors de les imatges de més amunt?

Parlarem ara d'una nova magnitud anomenada POTÈNCIA. No la confonguis amb el Potencial, que és una altra cosa.
La Potència ens dóna una idea de l'eficàcia d'un receptor. Com més potència desenvolupa un receptor, més de pressa, amb més força, o amb més contundència treballa.

La potència desenvolupada per un receptor elèctric es mesura en unes unitats que es diuen WATTS i que se simbolitzen amb la W.

Donat el receptor connectat al generador del següent circuit:
 
La potència elèctrica la calculem segons la següent equació:

P = (Va-Vb) · I

P és la potència en Watts
Va és el potencial de davant del receptor en Volts.
Vb és el potencial de darrere del receptor en Volts.
I és la intesitat del corrent en Ampers.

De vegades escrivim la diferència de potencial entre els extrems del receptor com a V. És a dir que diem que

V=Va – Vb

Llavors podríem escriure l'equació de la potència així:

P = V · I

on V seria el resultat de la resta entre Va – Vb.

Problemes:

1.- Un ventilador està connectat a una bateria de 320 V i al seu circuit hi circula un corrent de 2 A que travessa el motor del ventilador. ¿Quina potència elèctrica absorbirà el ventilador quan funcioni?

2.- Si tenim una estufa elèctrica que funciona amb una resistència de 350 Ohms connectada a una bateria (o pila) de 300 V, ¿quina potència absorbirà l'estufa quan funcioni?

3.- Suposem que la potència que el fabricant d'una bombeta ens assegura que desenvolupa (amb un rendiment del 100%) és de 40W (aquesta xifra acostuma estar escrita a la bombeta). Si la bombeta la connectem a una bateria de 230 V, ¿quina intensitat travessarà la resistència?
.
.
.

Dos problemes més de la llei d'Ohm.



Intenta calcular el valor de la intensitat del circuit d'aquí al damunt. Fixa't que la pila ens ofereix una diferència de potencial de 35 V i que la resistència val 5 Ohms.

Ara mira el següent circuit:

En aquest circuit hi ha dues resistències. Com que estan connectades una rere l'altre i també darrere la pila, diem que estan connectades en sèrie. Amb tot el que saps, si rumies una mica, seràs capaç de trobar el valor i direcció de la intensitat del circuit, del potencial del punt C i de la diferència de potencial que ens ha d'oferir la pila. És com un joc. 




Et dono dues pistes:

A) El camí és intentar aplicar la llei d'ohm en alguna de les resistències. Prova, primer, d'aplicar-la en una; i si no te'n surts, prova després en l'altra.


Algunes cosetes que ens han costat en els problemes de la LLEI D'OHM



Quan ens posem a resoldre problemes de la llei d'Ohm, ens adonem que necessitem l'eina de les matemàtiques; concretament l'eina de les eqüacions. Estudiant la Llei d'Ohm, estem repassant, alhora, les competències matemàtiques que vas aprendre a primer d'ESO.

La llei d'Ohm, com ja saps, s'expressa amb aquesta eqüació:

I · R = Va – Vb

Tot i que ja l'hem practicat força, i ha sortit molt bé, convé reflexionar sobre algunes dificultats que han anat sortint aquests dies en què hem estat resolent problemes en els quals s'utilitzava aquesta eqüació.

Per exemple... Saps distingir quan un nombre o una incògnita són positives o negatives?

Fixa't en la següent eqüació:

-3 + Va = 8-Vb

De vegades hi ha gent que s'equivoca i que no sap quin signe tenen cadascuna de les xifres que surten en aquesta eqüació. Has de mirar a l'esquerra de cadascuna de les xifres, mirar el seu signe, i sabràs si és positiva o negativa.
Mirant l'eqüació de més amunt, veuràs que el “-3” és negatiu, perquè a l'esquerra del 3 hi ha un “-”.
El Va és positiu, perquè a la seva esquerra hi ha un “+”. El 8 és positiu, perquè si mires a la seva esquerra no hi ha cap signe, i si no hi ha cap signe es considera que és un “+”. I finalment el “-Vb” és negatiu perquè a l'esquerra del Vb hi ha un “-”.

Resumint, per saber si una “lletra” o un nombre és positiu o negatiu, has de mirar quin signe té a la seva esquerra.

Què vol dir resoldre una eqüació?

Sovint, quan resolguis problemes de la llei d'Ohm se't demanarà que resolguis l'eqüació de la llei d'Ohm:

I· R = Va -Vb

Però... saps què vol dir resoldre l'eqüació?

Resoldre una eqüació vol dir deixar sola la incògnita (la lletra) en un costat del igual, i que a l'altre costat de l'igual hi quedin només nombres, fàcils de calcular. També cal que la incògnita (la lletra) , a més d'estar sola en un costat de l'igual, sigui positiva.

Per exemple, aquesta eqüació no està resolta perquè la “A” no està sola en un costat de l'igual, té el “2” al costat:

2 + A = 7

Què cal fer perquè la A estigui sola al costat esquerra de l'igual?
Doncs moure el “2” a l'altra costat del igual, és a dir a la dreta de l'igual, al costat del “7”. I ens quedarà:

A = 7 – 2

Recorda que quan un nombre que està sumant o restant canvia de costat de l'igual, cal canviar-li el signe. Per això el 2 quan passa a la dreta de l'igual passa a ser "-2"

Ara sí que està resolta, perquè la A està sola en un dels costats de l'igual, i a més la A és positiva:


Un altre exemple. La següent eqüació, encara no està resolta. Per què? Perquè B no està sola a l'esquerra de l'igual, té un “3” al costat.

3 – B = 1

Si canvio el 3 de lloc i el passo a la dreta de l'igual l'eqüació em queda així:

    - B = 1 – 3   . . Compte! En aquest pas hi ha gent que s'equivoca i que escriu B=1-3, descuidant-se el " - " de la B. Tingues en compte que el que passa a l'altre costat de l'igual és el "3", i que la "-B" es queda a l'esquerra de l'igual sense variacions, és a dir amb el signe negatiu. El signe negatiu és "propietat" de la B i no pot desaparèixer sense més ni més. Cada nombre o lletra té el seu signe (el que té a l'esquerra) en propietat.

Ara la -B ja està sola a l'esquerra de l'igual, però encara no està resolta, perquè -B és negatiu i ha de quedar positiu. El que faré serà primer resoldre l'operació de la dreta, que és molt fàcil, i tornant a copiar l'eqüació em quedarà:

-B = -2

i després canviaré el signe a tots dos costats de l'igual i em quedarà:

B = 2

Ara sí que ho tinc resolt, perquè la B és positiva i està “sola” (és a dir sense cap nombre que l'acompanyi) en un dels dos costats de l'igual. 

I si parlem de multiplicacions i divisions en comptes de sumes i restes? 


Fixa't en la següent eqüació:

A + 2 = 7


segons acabem d'estudiar, si resolem quedarà:


A = 7 - 2

A=5


Imagina't que en comptes de l'equació d'abans, tinguéssim aquesta:


A · 2 = 7


aleshores per deixar sola la A hem de passar el 2 a la dreta de l'igual, però aquí no tenim sumes o restes, sinó que el 2 està multiplicant la "A". En aquests casos el 2 passa a l'altre costat fent el contrari, és a dir "dividint, per tant el "2" quedarà en una fracció sota del 7:


A= 7 / 2

Fixa't, sobretot, que quan un nombre o lletra passa a l'altre costat multiplicant o dividint, (en aquest cas dividint) el signe no li canvia com passava abans amb les sumes i les restes, el "2" continua essent positiu.

I això dóna 

A=3,5

Ara imagina't que l'eqüació que tinguéssim inicialment fos:


A/2 = 7


igualment hauríem de passar el 2 a la dreta de l'igual i deixar la A sola. I com que aquí el "2" esta a sota de la fracció i està dividint, al passar a l'altre costat, passarà multiplicant al "7", i quedarà:


A = 7 · 2


fixa't que al "2" no li ha canviat el signe.


Això dóna:


A = 14

Problemes d'aplicació de la Llei d'Ohm



1.- Una intensitat de 3 A travessa una resistència R. El punt A de davant de la resistència té un potencial de 8 V i el punt B de darrere la resistència té un potencial de 2 V. Quin valor tindrà la resistència R?

2.- Una intensitat de 1 A travessa una resistència R. El punt A de davant de la resistència té un potencial de 18 V i el punt B de darrere la resistència té un potencial de 5 V. Quin valor tindrà la resistència R?

3.- Una intensitat I travessa una resistència de 12 ohms. El punt A de davant de la resistència té un potencial de 36 V i el punt B de darrere la resistència té un potencial de 12 V. Quin valor tindrà la intensitat I?

4.- Una intensitat I travessa una resistència de 24 ohms. El punt A de davant de la resistència té un potencial de 200 V i el punt B de darrere la resistència té un potencial de 152 V. Quin valor tindrà la intensitat I?


5.- Una intensitat de 8 A travessa una resistència de 7 ohms. El punt A de davant de la resistència té un potencial de 156V. Quin potencial tindrà el punt B de darrere la resistència?

6.- Una intensitat de 18 A travessa una resistència de 2 ohms. El punt A de davant de la resistència té un potencial de 136V. Quin potencial tindrà el punt B de darrere la resistència?

7.-Una intensitat de 52 A travessa una resistència de 2 ohms. El punt B de darrere la resistència té un potencial de 100V. Quin potencial tindrà el punt A de davant de la resistència?

8.-Una intensitat de 2 A travessa una resistència de 15 ohms. El punt B de darrere la resistència té un potencial de 3V. Quin potencial tindrà el punt A de davant de la resistència?


Anex:
Els nois i les noies de Make, ens tenen penjat un vídeo que ens explica força bé la Llei d'Ohm:

https://www.youtube.com/watch?v=-mHLvtGjum4

La llei d'Ohm

Georg Simon Ohm


Llei d'Ohm

Fixa't en el següent esquema:



Representa un cable, connectat a un extrem d'una resistència, que per l'altre extrem està connectada a un altre cable.
Aquest dibuix és un tros d'un circuit més gran. Nosaltres ens fixarem només en aquest tros per explicar la Llei d'Ohm, però hem de tenir en compte que el circuit continua per davant i per darrere.

La Llei d'Ohm es pot enunciar de diferents formes; en principi nosaltres ens fixarem en el dibuix de més amunt i l'explicarem de la següent manera:

Si una intensitat de valor “I” ampers travessa una resistència de valor “R” ohms, aleshores el resultat de multiplicar I x R és exactament igual a la següent resta:

Potencial del punt A - Potencial del punt B

Tenint en compte que A és el punt del tros de cable que hi ha just abans de la part de la resistència per on entra el corrent per travessar-la; i B és el punt de tros de cable que hi ha just després de la part de la resistència per on surt el corrent elèctric després de travessar-la. 

Això queda expressat amb la següent equació, referida al dibuix de més amunt:


I · R = Va - Vb

Activitats fetes a classe

1.- Donat el següent tros de circuit:


Calcula el valor de la intensitat I

Activitats pe fer a casa

Per 2a de divendres, trobar la magnitud que falta a cada problema:



Per 2a de dijous, i per 2C sencer, trobar la magnitud que falta a cada problema:






Per amplir a classe:

La comunitat Make de Youtube ens ofereix un vídeo que ens parla de la llei d'Ohm i que fa una repassada de tot el que hem estudiat:



.
.
.
Com a complement, si en algun moment tenim temps, mirarem un vídeo deTED que ens parla de com el nostre cervell construeix pensaments a partir també de circuïts elèctrics formats per les connexions neuronals. És a dir, les neurones funcionen com a circuïts, amb cables formats per les seves associacions, per a fabricar decisions i per a fer arribar la informació a les diferents parts del cos que controlen.

.
.
ranktrackr.net