Unitat 4. Electrònica.



Què és l'electrònica?



L'electrònica és una branca de l'electricitat (una part de la tecnologia elèctrica) que estudia i fa servir circuits i components que treballen amb valors de la intensitat de corrent i del potencial molt baixos. L'electrònica s'utilitza per a controlar de manera intel·ligent el funcionament de les màquines; també per al tractament de la transmissió de la informació als sistemes de telecomunicacions; i en general per a l'elaboració de circuïts elèctrics intel·ligents, capaços de prendre decisions lògiques.



Com funcionen els sistemes electrònics?



En realitat, els sistemes electrònics són un conjunt de circuits, formats per cables i components electrònics connectats entre sí, de manera que quan entra un corrent elèctric a aquest conjunt de circuits (aquest corrent pot entrar per decisió d'una persona usuària o a causa d'una valor físic extern), surt, per l'altra banda, un altre valor de corrent elèctric que servirà per a fer funcionar d'una manera determinada una màquina o similar.


Components electrònics.

Existeixen uns elements que formen part dels circuits electrònics i que estan connectats entre sí mitjançant cables, que s'anomenen components electrònics. Els materials fonamentals pels components electrònics són els que s'anomenen semiconductors (fonamentalment silici i germani). Els semiconductors tenen unes característiques físiques que els fan molt interessants per a construir components que en determinats estats físics poden conduir el corrent elèctric, i en altres estats físics, no poden; aquesta qualitat facilita que es puguin construir circuits lògics, és a dir circuits que davant de determinada entrada de corrent o de voltatge siguin capaços de proporcionar uns valors de sortida que tinguin un sentit lògic. D'aquesta manera, el sistema pot servir per a donar una resposta automàtica lògica davant determinat fenòmen físic que provoqui un senyal d'entrada. 
Per exemple, una alarma contra el fum. Es pot construir un sistema electrònic que funcioni de la següent manera:


Feina per la setmana que ve

Cerca a la xarxa una imatge dels següents components electrònics i escriu una petita descripció (molt breu) de la seva utilitat (del paper que juguen dins d'un circuit). La setmana que ve veurem quin paper juguen dins del Piano Elèctric que estem construint al taller de tecnologia.

Aprofitarem aquests deures per a repassar l'exercici de compartir fitxers amb Google Docs. Caldrà que compartiu els deures que heu fet amb mi seguint els següents passos:

Primer fes els deures en Word o en Open Office Writter.
Un cop tinguis els deures fets cal que els desis. 
Després obre la pàgina web de l'IES terrassa, que és http://www.iesterrassa.cat
Després has d'anar a la barra de l'esquerra on hi diu  Google Docs
Un cop a Google Docs, has d'entrar-hi amb el teu nom d'usuari i contrasenya del iesterrassa.cat.
Un cop a dins, al costat del quadrat vermell de la part superior de l'esquerra on posa crea, hi ha un botonet a on si hi passes el cursor et sortirà la paraula "penja". Fes click damunt aquest botonet.
Després fes click a "fitxers", escull el fitxer dels deures que has fet, i fes dos clicks ràpids. Se't penjarà el fitxer al google docs.
Després obre el fitxer al google docs i fes click al botó blau de dalt a la dreta on hi diu "Comparteix".
Se t'obrirà una finestra on hi diu "Afegeix". Aquí has de posar el meu correu: 
jeremias.soler@iesterrassa.cat
I després fer click a "Comparteix i desa". A partir d'aquest moment jo ja podré veure els deures.

Anem a fundar una empresa! Treball final de la unitat 6. Document fundacional de l'empresa i anunci.

 Imatge de Alain V
.
.
Document fundacional de l'empresa.

El treball ha de tenir deu parts, i a excepció de l'anunci, s'ha d'elaborar amb el LibreOffice o Microsoft word, amb tapes i relligat de manera correcta, seguint els patrons habituals dels dossiers.

Capítols que ha de tenir:

1.- Nom de l'empresa. Logotip. Descripció del producte que es fabricarà. Descripció de l'activitat que realitzarà l'empresa per assolir els seus objectius. Motivacions o incentius que han mogut a decidir de fabricar aquest producte. Si és un bé, explicar amb quins materials es fabricarà, classificar aquests materials dins de tots els que contempla la tecnologia. Si és un servei, explicar el procés que realitzarà l'empresa. 

2.- Classificar l'empresa que fundes dins del seu sector corresponent (primari secundari o terciari), explicant per què pertany a aquest sector. Explicar si el que produeix és un bé o un servei, i si és un bé, quin tipus de bé és. Fer una llista de tots els materials i matèries primeres que es necessiten pel procés de fabricació, o per la gestió. Cal descriure aquests materials, com són, a on es compren. Esbrina el preu dels materials i matèries primeres i d'on es poden obtenir. Fer una explicació, i descripció, acompanyades de dibuixos, imatges o plànols, de les diferents màquines, instal·lacions i mitjans de producció que necessita la teva empresa. Esbrinar tant com es pugui els preus de les màquines, instal·lacions o mitjans materials necessaris per a la construcció dels edificis (terrenys, parcel·les, oficines...) que l'empresa necessita.

3.- Plànols de l'empresa. Poden ser plànols de l'edifici, de les naus, dels terrenys... depenent de quin tipus d'empresa sigui podrà ser un o altre tipus de plànols. Els plànols seran una vista des de dalt, és a dir una "planta" i caldrà que estiguin realitzats amb tota la perfecció que habitualment es demana en el dibuix tècnic (tant com es pugui).

4.- Explicació detallada dels diferents departaments que té l'empresa, dels responsables i treballadors que hi ha a cada departament, de la tasca que realitza cada departament.

5.- Explicació de la forma jurídica de l'empresa, el tipus de responsabilitat, el nombre de propietaris, el capital inicial, l'impost que es paga, la comptabilitat que cal dur, les passes que cal donar per a la seva fundació.

6.- Realitzar el diagrama de procés de l'empresa.

7.- Capítol de dibuixos, fotografies, imatges... que exposin els productes i dissenys principals que l'empresa ofereix.

8.- Capítol amb les actes de totes les reunions que heu fet per a decidir diferents temes. Cada reunió una acta diferent. En cada reunió heu d'emplenar la següent acta. Feu click a l'enllaç. Se us obrirà un DRIVE, l'empleneu. El descarregueu en PDF. I l'imprimiu per posar-lo al treball. Una acta per a cada reunió. Com a mínim heu de fer una reunió per setmana:

https://docs.google.com/document/d/1s-Lxvrldvzj2ptKf-GNayQL54iF-m-4HysyLeGiZ4z8/edit?usp=sharing

9.- Estudi econòmic. En aquest capítol has de fer dos càlculs:
   a) Els diners que costarà muntar l'empresa des de zero tenint en compte totes les despeses necessàries (que hauràs de pensar i preguntar si cal quines despeses són)
     b) Un cop muntada l'empresa (suposant que ja estigués pagat el cost necessari per a construir-la) Fer un càlcul de les despeses mensuals totals (materials, manteniment, llum, aigua, gas, telèfon, salaris, impostos, imprevistos...) I dels ingressos necessaris previstos calculant quants productes o serveis caldria realitzar, i a quin preu, per tal que es cobrissin despeses i hi hagués beneficis.

10.- Elaboració d'un espot publicitari de televisió elaborat amb moviemaker, o similar, que intenti convèncer la població de consumir productes o serveis de la vostra empresa. L'anunci no pot durar més de 2 minuts.
.
.
.

Diagrama de procés


A qualsevol procés de fabricació (construcció d'edificis, elaboració de béns de consum, manipulació d'aliments...) hi ha un munt d'activitats que cal realitzar en un ordre concret, sense equivocar-se, i economitzant al màxim el temps i els esforços. Per tal de planificar i organitzar bé aquestes activitats, existeix el "Diagrama de procés" que ens ajuda a comprendre, d'un cop de vista, tot el que cal fer per elaborar un producte.
El diagrama de procés fa servir una simbologia normalitzada que pots veure a continuació:
Així doncs, podem elaborar el diagrama de processos de qualsevol procés de fabricació. 
El procediment consisteix primer a fer una llista de totes les tasques necessàries per a fabricar el producte. 
A continuació es dibuixa el símbol corresponent per a cada tasca, amb el nom de la tasca al costat, depenent de si és una "operació" (quan es modifica físicament o químicament una substància o s'elabora algun producte), o bé un procés de "transport", o un temps "d'espera" o una "inspecció" (en la qual algú o alguna màquina revisa si alguna acció o producte és correcte), o una operació "d'emmagatzematge", o bé la "combinació de dues o més operacions alhora".

Activitats

1.- Elabora el diagrama de processos del procés de fabricació següent: "Fabricació d'una truita de patates"


Economia de les empreses. Economia de l'estat.


Imatge de Luis García (Wikipèdia)

BREU ANÀLISI DE LES DESPESES I INGRESSOS D'UNA EMPRESA.

DESPESES

Sous dels treballadors.
Seguretat social dels treballadors.
Materials i matèries primeres.
Lloguers de naus i assegurances d'estocks i materials.
Impostos (IRPF, IVA...)
Interessos bancaris.
Amortitzacions. (és una quantitat de diners que s'ingressa periòdicament en un compte per tal que en acabar el temps de vida d'una màquina, aquesta es pugui substituir sense que la despesa signifiqui un daltabaix per l'empresa.)
Manteniment.
Subministres (aigua, gas, electricitat, telèfon...)
Transport.
Màrqueting.
Costos de producció diversos (material d'oficines, imprevistos...)

INGRESSOS

Els diners obtinguts amb la venda dels productes. (Ha d'incloure les despeses totals i el benefici)


RELACIÓ ENTRE L'ECONOMIA DE L'ESTAT I L'ECONOMIA DE LES EMPRESES.

R


Respon les següents qüestions:

Què els passa als diners que recapta l'estat, si la majoria d'empreses tanquen?
Quins problemes tindrà l'estat a causa d'això? Com els pot solucionar? Com ho està fent, en aquests moments, per a solucionar-ho?
Què els passa als ciutadans si les empreses tanquen? Com afectarà, al consum dels ciutadans, tot això? Si el consum dels ciutadans baixa, com afectarà això a les empreses? I a l'estat?
.
.
.

Tipus d'empreses segons qui en sigui el propietari; i segons la responsabilitat que tingui.







Segons qui en sigui el propietari, les empreses es divideixen en Públiques o Privades.

Les empreses públiques pertanyen a l'Estat, a la Generalitat o a l'Ajuntament; depenent del lloc del món on es trobin, podran pertànyer a un o altre organisme de govern.

Les empreses públiques tenen l'objectiu d'oferir un servei, no pas de guanyar diners. Tot i així, les empreses públiques tampoc no han de perdre diners.

Les empreses privades pertanyen a una o més persones “particulars”, i sí que tenen com a objectiu guanyar diners. Les empreses privades ofereixen serveis o béns a canvi de rebre uns diners per part dels clients. En aquests diners que reben han de cobrir els costos de producció i a més els beneficis.

Hi ha moltes formes jurídiques d'empreses privades depenent de dues coses: de qui n'és el propietari, i de quina mena de responsabilitat legal tingui (és a dir, fins a quin punt ha de respondre econòmicament cas que l'empresa faci fallida).
A cada forma jurídica se li demana un capital inicial diferent, una sèrie de llibres de registre i comptabilitat diferents, i també paga diferents impostos.

Les formes jurídiques de les empreses poden tenir petites variacions segons el lloc del món on estiguem; les més habituals a Catalunya són:

Cooperatives: és una associació de persones (treballadors), tots propietaris, que s'han unit formant una organització democràtica que decidirà de quina manera es governa l'empresa. Als estatuts de les cooperatives està especificat si l'empresa té responsabilitat limitada o il·limitada (les dues opcions són possibles). Responsabilitat il·limitada vol dir que els propietaris, si l'empresa fa fallida i té deutes, han de respondre amb els seus béns personals a més dels béns de l'empresa. Responsabilitat limitada vol dir que els propietaris només responen amb els béns de l'empresa.

Societat Limitada: És un tipus de societat mercantil, on la responsabilitat és limitada; és a dir, on, en cas de fallida, els propietaris només han de respondre amb el capital aportat a l'empresa; com a molt, perdran el valor de l'empresa. Les participacions socials (el document que garanteix que s'és propietari d'una part de l'empresa) no són equivalents a les accions (que hi ha a les Societats Anònimes); hi ha obstacles legals que fan difícil la transmissió de les participacions.

Societat Limitada Laboral: És una Societat Limitada en la qual la major part del capital aportat és propietat dels treballadors.

Societat Anònima: S'assembla a la Societat Limitada, però la part que un propietari posseeix de l'empresa es justifica amb les “accions”, que són valors. També té responsabilitat limitada.

Societat Anònima Laboral: És una Societat Anònima en la qual la major part de les accions són propietat dels treballadors.

Treball Autònom: És un treballador independent, que realitza de manera independent l'activitat de la seva empresa, paga els seus impostos individuals, i té responsabilitat il·limitada. És a dir, si fa fallida econòmica, ha de pagar el deute amb la totalitat dels seus diners i patrimoni, i no només amb el valor de l'empresa.

Societat Civil Particular: Dues o més persones posen en comú les seves indústries per tal de compartir els beneficis. Té responsabilitat il·limitada.

Per a conèixer més detalls de cadascuna d'aquestes formes, pots consultar:
  
A les pàgines 3 i 4 de la guia de l'enllaç anterior, tens un resum de cada forma jurídica.
I a la pàgina 140 tens un esquema dels tràmits que cal fer per a muntar una empresa.




ranktrackr.net